нероженыи

нероженыи
НЕРОЖЕНЫИ (27) прич. страд. прош.
1.Нерожденный, обладающий атрибутом нерожденности (о БогеОтце):

Ѡц҃ь Б҃ъ Ѡц҃ь... нероженъ безначаленъ. (ἀγέννητος) ЛЛ 1377, 38 об. (988); Но възвратити ми сѧ пакы на то же слово. ѡво ѹбо нероженоѥ и роженоѥ. и исходноѥ. ГБ XIV, 127в; прее(м)ше же друзии недуго тъ хитро(с) зловѣрьству создаша. iже нероженому бж(с)тву описавше роженоѥ. (τῷ ἀγεννήτῳ) Там же, 182а; Вѣруи... в тр҃цю нераздѣлну и несоздану. едино бж(с)тво о҃ца нерожена с҃на рожена а не созд(а)на ЗЦ к. XIV, 67в; вѣдыи б҃а нерожена ѡ҃ца. и ѥдиного рожена г(с)а iс(с)а. (ἀγέννητον) ЖВИ XIVXV, 71г.

2. Безболезненный (о рождении Иисуса Христа):

Нероженье [вм. нероженоѥ] же ѿ д҃вы б҃жьѥ рж(с)тво исповѣдающе. ѿ неразѹмь˫а дѣюще. что непотребныхъ исправити хощемъ. (ἀλόχευτον) ΠНЧ XIV, 206б.

3. Несозданный, несотворенный:

Платонъци. б҃а и вещь и видъ. и миръ рожденъ и тьлѣньнъ сѹщь рекоша. д҃шю же неро||женѹ и бесъмьртьнѹ и б҃жьствьнѹ. (ἀγένητον) КЕ XII, 250251; Маркиѡните рекше хлѣбоблюстели. маркиѡнитъ понетьскы. ѹченикъ бывъ кердоновъ. четыри нерожена сѹщьства всѣмъ сѹщимъ полагають. и пакы четверицю въ двоицю слагають. КР 1284, 382а; дрѹзии (ж), в нихъ(ж) ѥсть и славныи въ Ѥлинѣхъ Платонъ, ѿ прежеприлежащии нероженѣи вещи створити б҃ѹ всѧчьска˫а исповѣдають. (ἀγενήτου) ГА XIIIXIV, 43б;

нерожена˫а средн. мн. в роли с.:

видима рожена сѹ(т), нерожена˫а же и ѡсобь родивъши(м)сѧ. ѡви же рѣша въд҃ньноѥ [в др. сп. въдушно] ѥсть всѧ(ч)ска˫а, инии же бездѹшна. (ἀγένητα) ГА XIIIXIV, 45б.

Ср. нерожденыи, роженыи.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Полезное


Смотреть что такое "нероженыи" в других словарях:

  • нерожденыи — (2*) прич. страд. прош. 1.То же, что нероженыи в 1 знач.: Вѣрѹи... въ тр҃цю нераздѣльнѹ б҃жьство ѥдино о҃цѧ нерождена с҃на рожена а не зъдана. Изб 1076, 29. 2. То же, что нероженыи во 2 знач.: Нерожденоѥ отъ дѣвы б҃жьстьноѥ рождество исповѣдающе… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • нероженье — см. нероженыи …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»